U Domu kulture predstavljen je "Novotravnički ljetopis 2023." autora i urednika Kristijana Krište i Velimira Bugarina, u izdanju HKD Napredak. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, autori su odlučili i ove godine nagraditi sve Novotravničane i Novotravničanke još jednim kvalitetnim izdanjem.

IMG 9636

Kako je rečeno na uvodu, ovo izdanje je bogatije za više od 150 stranica u odnosu na prethodno, a grafički prikaz i kvaliteta tiska su znatno unaprijeđeni. Ovaj ljetopis sadrži više od 300 osobnih imena i značajno više priča iz oblasti kulture, sporta, zabave, politike itd.

„Ovo nije samo prikaz onoga što se događalo u Novom Travniku, ovo djelo predstavlja i određeni vid arhiva. Gospoda Krišto i Bugarin sjajno su pripremili ovo izdanje. Iako sam mislio kako je teško nadmašiti prethodno, oni su to učinili u svakom smislu i od srca im čestitam“, kazao je Stjepan Dujo, načelnik Općine Novi Travnik, koji je bio i prvi izlagač ljetopisa.

Uvodne riječi ovogodišnjeg ljetopisa napisao je don Anto Ledić, koji nije krio oduševljenje ovim djelom: „Kada sam dobio čast napisati uvodnu riječ, dobio sam i veliku odgovornost. Ovo djelo itekako je vrijedno. Kad uzmete ovu knjigu u ruke, vidjet ćete težinu događaja. Iako nam informacije ponekad nisu pozitivne i imamo na neki način patetičnu sliku, ova knjiga je dokaz kako je grad živ i uklanja te crne misli, te pokazuje koliko ima života u Novom Travniku. Kronologije su najvažniji dio povijesti jednog naroda. Primjera radi, da nije bilo kronološkog prikaza o Egiptu, pitanje je šta bismo mi znali“, dodao je Ledić.

Autori nisu skrivali oduševljenje ovim djelom i vjeruju da će rijetki ostati ravnodušni kad budu držali "Novotravnički ljetopis 2023." u rukama. „Ovaj ljetopis nije samo o slavi i uspjehu. On istražuje i hvata puls zajednice, oslikavajući njezinu stvarnost u svim nijansama. Pokušali smo opipati bilo svih Novotravničana, jer to su ti mali trenuci koji prođu neopaženo, ali predstavljaju srž zajednice. Ljetopis predstavlja glas ljudi, koji su daleko od medijske pozornosti. U konačnici, ljetopis je ogledalo zajednice, koje otkriva njezinu bit, snagu, ali i ranjivost“, kazao je autor i urednik Velimir Bugarin.

Kristijan Krišto, novinar portala Notra.ba i autor/urednik ovog ljetopisa, istaknuo je kako su brojni događaji obilježili 2023. godinu, te dodao da je bilo teško biti na svakom od njih. No, mnogi kažu za ovog mladog novinara, kako su rijetki momenti koje Krišto nije zabilježio. „Lepeza šarolikih događaja u Novom Travniku učinila je ovaj posao težim, ali dražim. Ljetopis sadrži dva priloga; jedan je retrospektiva gospodarskog razvoja Novog Travnika, dok drugi prilog čine fotografije Nikole Poljaka iz 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća. Prosječna plaća, broj zaposlenih, broj registriranih vozila, te druge informacije također su uvrštene u ljetopis. Nadam se kako će ova knjiga biti dragi pogled unatrag i kako će krasiti veliki broj polica u domovima Novotravničana“, istaknuo je Kristijan Krišto.

"Novotravnički ljetopis 2023" izlazi u nakladi HKD Napredak, podružnica Novi Travnik, uz potporu Središnjice iz Sarajeva. Pored privatnog sektora, potporu je dalo i Ministarstvo civilnih poslova BiH. Večerašnju promociju dodatno su uljepšali učenici SGŠ „Jakova Gotovca“. Ono što je večeras istaknuto među gostima, izlagačima i autorima jest teza: „Ono što nije zapisano, nije se ni dogodilo.“

IMG 9621

IMG 9662

 IMG 9674

 IMG 9717

 IMG 9725

IMG 9774

 

 

Copyright 2021 OPĆINA NOVI TRAVNIK Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17